A kölcsönzőben tudtam meg, hogy mi is az az energetikai tanusítvány

A kölcsönzőben rengeteg mindent hallok az emberektől, sokan nagyon kedvesek és megosztják a mindennapos dolgaikat, szeretek beszélgetni velük.

Tegnap például egy idősebb úr jött be, aki a költözéshez szeretett volna autót kölcsönözni. Egy nagyobb darabot választott, hogy bele tudja tenni a bútorait, amiket magával szeretne vinni.

Tőle tudtam meg, hogy a lakások eladásához már szükség van egy energetikai tanusítványra is, ami alapján besorolják a lakásokat osztályokba az energiafelhasználásuk alapján.

Ennek a tanusítványnak a kiállításakor az a fontos, hogy energetikai szempontból mennyire korszerű, modern egy ház. Ez az energetikai tanusítvány szükséges már a ház eladásához, kötelező, hogy meglegyen. Egyébként 10 évig jók ezek.

Az úrnak az ügyvéd hívta fel erre a figyelmét, azt mondta hogy szerencséje volt, hogy a fia tudott neki segíteni. Ő nem olyan jó a számítógép használatban, de a fia talált egy oldalt, az e-tanusitas.eu-t, ahol meg tudták nézni, hogy mi a menete ennek a tanúsítvány igénylésének.

Azt mondta, egy kicsit tartott tőle, mert nem tudta, hogy mi ez, hogyan is működik és mennyi ideig tart. Már meg volt beszélve ugyanis 3 nappal későbbre a szerződés aláírás a potenciális vevőkkel, ezt semmiképpen sem szerette volna elhalasztani.

De szerencséje volt, a fia ugyanis egy olyan oldalt talált, ahol nagyon gyorsan, már 24 órán belül kipostázzák a tanúsítványt. Megkapta a telefonszámot, felhívta őket, állítólag egy kedves hölgy vette fel, aki elmondta neki a részleteket, hogy miből is áll a felmérés. Utána egyeztettek egy időpontot, elmondta, mennyibe fog kerülni.

energetikai tanusítvány
energetikai tanusítvány

Nagyjából ennyi is volt, az egyeztetett időpontban ott is volt a szakember, aki alaposan végignézte a házat, jegyzetelt, írogatott, majd elment, másnap pedig futár hozta a tanusítványt.

Ahhoz képest, hogy az egyik nap még azt sem tudta, mi ez, a harmadik napon már oda is tudta adni az ügyvédnek a szükséges dokumentumot, ezért nem volt már semmi akadálya sem annak, hogy aláírják a papírokat, most pedig mindent kipakol, mert végre közelebb tud költözni a fiához és az unokáihoz.

Kedves Úr volt, szeretem az ilyen vendégeket, akikkel el lehet beszélgetni, és ma még tanultam is valami újat. Eddig ugyanis nem tudtam, mi ez az energetikai tanusítvány, de most már ezt is tudom. Ugyanis kiderült, hogy ez előre megszabott kritériumok alapján osztja be energiafelhasználás szempontjából a házakat kategóriákba, és erre azért volt szükség, hogy tudják az új vevők, milyen kategóriába esik a ház.