Autókölcsönzőbe menet találtam rá a napelemeink kivitelezőjére

A főnököm megbízott, hogy egy munkahelyi utazáshoz keressek egy megbízható autókölcsönzőt és kérjek ajánlatot több helyről, hogy lássuk, milyen árakkal kell majd számoljunk. Volt akitől online vagy telefonon, viszont volt olyan is, ahol személyesen kértem árajánlatot. Az egyik autókölcsönzőbe menet szembe jött velem egy szimpatikus napelemes hirdetés egy szórólapon, ami azt írta, hogy ha félünk belevágni a napelemes beruházásba, akkor készítsünk egy ingyenes felmérést az ő cégükkel, és tervezzünk meg együtt egy tökéletes, hasznos és megfizethető napelemes rendszert az ingatlanunkra. Szimpatikus volt az ajánlat és az ingyenes szóra is felkaptam a fejem, úgyhogy gyorsan át is küldtem a linket magamnak, hogy el ne felejtsem otthon felkeresni a sporoljnapelemmel.hu oldalát.

Hazaérve a vőlegényemmel meg is néztük a honlapot és rengeteg új információt tudtunk meg a napelemekről, hogy az inverter napelem szempontjából milyen szerepet játszik és arról, hogyan is működik egy ilyen rendszer, illetve azt is, hogy milyen támogatási  és pályázati lehetőségeink vannak, amiket igényelhetünk a megvalósításhoz. A honlap ténylegesen egy ingyenes telefonos és helyszíni felmérést ígér, ami után semmilyen kötelezettségünk nincs, ha nem szeretnénk vagy nem tudjuk az ajánlatot elfogadni. Az oldal több cikken keresztül leírja és megmutatja, hogy energiatakarékossággal, hogyan tudunk több pénzt spórolni a családunkban a rezsiszámla felszámolásával. A napelemekre váltással 7-10 éven belül, (ez persze a napelem rendszer árától és az energiafogyasztásunktól is függ) teljesen visszahozhatjuk a rendszer telepítésének költségeit, a megtérülés pedig folyamatosan érezhető, hiszen a rendszer élesítése után már a következő hónapban csökken, majd fokozatosan teljesen le tud nullázódni a számlánk összege. A pontos adatokról és számokról a konzultáción adtak tájékoztatást, mert ekkor együtt néztük meg, hogyan is fog megtérülni a rendszer és milyen ütemben fogjuk érezni a spórolást. Magáról a napelemekről nagyon egyszerűen és érthetően írnak, habár a napelem feladatát könnyen meg lehet érteni. A napelemes fotovoltaikus rendszerek a napfényből érkező elektromágneses sugárzást villamos energiává tudják alakítani, így megújuló energiaforrással tudjuk üzemeltetni elektronikai készülékeink és háztartási eszközeink.

A honlapon online, egyszerű és érthető módon kitöltöttünk egy űrlapot, a házunkra vonatkozóan, és pár nappal később már csörgött is a telefonom, hogy egyeztessünk egy időpontot megbeszélésre. Először telefonon egyeztettünk a sporoljnapelemmel.hu egyik kollégájával, aki előzetesen ily módon tudta felmérni az igényeinket. Elkérte az aktuális fogyasztásunkat, felírta az ingatlan méreteit, (a telek méretét, szobák számát, ház négyzetméterét), illetve hogy mikor épült a tető, milyen szerkezetű, tudjuk-e a dőlésszögét, be van-e építve a tetőtér vagy padlás van-e esetleg, hiszen ebből már nagyjából lehet tudni, hogy egyáltalán lehetséges-e a napelem felszerelése a háztetőnkre, vagy van ezzel még bármilyen tennivalónk. Illetve összeírtuk, hogy mennyi az átlagos fogyasztásunk és hány darab, illetve milyen besorolású elektronikai eszköz található a házban. A legfontosabb pedig az volt, hogy melyik szolgáltatónál vagyunk jelenleg, mert ez nagyban befolyásolja, hogy milyen módon tudják betáplálni az áramot a hálózatba, illetve engedélyt is kérni kell tőlük, így emiatt nincsen teljes szabad kezünk a döntésben, hiszen a szolgáltató szava is számít abban, hogy mit lehet telepíteni és ez az árat is módosíthatja persze, de a sporoljnapelemmel.hu már ismeri a szolgáltatókat, így tudja, hol mivel jár ez az igénylés és mivel tudnak számolni. Ami a legjobban tetszett az az volt, hogy nem meggyőzni akartak a telepítésről, hanem valóban azt szerették volna elérni, hogy valóban olyan és akkora teljesítményű napelemről kapjunk ajánlatot, amire szükségünk volt és elérjék, hogy bizalommal forduljunk hozzájuk. Már a telefonon is kaptunk tájékoztatást, hogy ez egy hosszú távon megtérülő befektetés, ami nem olcsó mulatság, ők is tudják, hogy ez egy nagy beruházás és szükséges egy kezdő tőke hozzá, de nagyon megéri és a megtérülése kifizetődő lesz a számunkra, illetve növeli a házunk értékét is, ha valamikor az eladást is megfontolnánk, így biztos nem veszik kárba az összeg, amit most beleinvesztálunk ebbe a rendszerbe. A telefonban minden kérdésünkre kaptunk válaszokat, és elmagyarázták, hogy a napelemből hogyan is kerül az inverter által energia a konnektorokba, hogy használni tudjuk a háztartási eszközeink és előzetesen elmondták azt is milyen márkájú inverterek léteznek, ők mivel dolgoznak, mi a különbség a gyártók termékei között. Nagy jelentőséget az árban nem kell keresni, viszont ami drágább ott nagyobb a tapasztalat a cégek mögött, illetve több vagy jobb fajta garanciát biztosítanak a termékeikhez.

inverter napelem

A helyszíni felmérés során a házunk minden egyes szegtelét és sarkát átnézték a sporoljnapelemmel.hu szakemberei és felmérték, hogy a különböző befolyásoló tényezők, hol a legkedvezőbbek és hová érdemes a napelemet telepíteni, hogy a lehető legtöbb energiát tudja nekünk megtermelni és akár teljesen le tudja fedni az energiaellátását az ingatlannak. A kivitelező ilyenkor méri fel, hogy milyen a tető állapota, a szerkezet dőlésszöge és a tartóoszlopok állapota. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy pontos képet kapjanak a szakemberek az ingatlanunk állapotáról, illetve, hogy valóban mekkora teljesítményű rendszerre van szükségünk. A felmérés után pár héten belül megkaptuk az ajánlatot egy 5 kW-os napelem rendszerre, napelem inverterrel, letölthető okos applikáció használati díjjal együtt. Az ajánlat mellé kaptunk tanácsokat és ajánlottak a számunkra több támogatási és pályázati lehetőséget, amit érdemes lenne megpályáznunk, hogy kevesebb önerővel és kedvező vagy akár ingyenes hitellel tudjunk belevágni ebbe a projektbe. Választottunk is egy ilyen lehetőséget, amiről szintén az oldalon tájékozódtunk, így 0%-os THM-el 10 éves futamidővel megigényeltük a Magyar Fejlesztési Bank hitelét. Az igénylés és a papírmunka nem könnyű feladat, hosszabb időt vesz igénybe, mint maga a rendszer telepítése, de ez sajnos egy ilyen dolog, ezzel számolni kell. A sporoljnapelemmel.hu csapata is tisztában van ezzel és segít is, ha bármilyen kérdésünk vagy elbizonytalanodásunk van az adminisztrációval kapcsolatban.

A telepítés nagyon szakszerűen és gyorsan ment 3 nap alatt megvoltak vele. A csapat nagyon szép és jó munkát végzett, meg voltunk elégedve az eredménnyel. A telepítés után a kivitelezők minden egyes fontos részt elmondtak és megmutattak nekünk, amire figyelni kell. Megmutatták és elmagyarázták, hogy az inverter miért fontos, hogyan alakítja árammá a nap sugaraiból érkező energiát, illetve, eloszlatták azt a tévhitet, hogy a napelemmel nincs áramszünet, mert az inverter a védelem és a biztonság szempontjából ugyan úgy lekapcsolja az áramot, ha a hálózaton áramkimaradást észlel. Letöltöttük az applikációt is, amin követni tudjuk, hogy a napelemünk mennyi energiát termelt, mit használtunk el, van-e visszatermelésünk az áramszolgáltatónk felé, illetve az időjárást is követni tudjuk rajta. A napelemekhez persze karbantartás is jár, amire egyeztettünk időpontot, hiszen ezt is a Pentele Solar KFT.-vel fogjuk elvégeztetni. Tippeket is kaptunk a további fejlesztésekre, ugyanis a rendszert úgy telepítettük, hogy elektromos radiátorok telepítésével is számoltunk, így téve teljesen karbonsemlegessé a házunkat.