Félreértés

A legtöbb ember nagyon meglepődik, amikor megtudja, hogy nekünk nincs autónk. Kiváltképp annak ellenére, hogy sokan vagyunk a családban. Mi azonban egyáltalán nem érezzük szükségét, hogy saját autónk legyen. A fővárosban élünk, így minden közel van, és könnyen elérhető a tömegközlekedési eszközökkel. Emellett a környezetvédelem is fontos a számunkra, ilyen módon pedig sok szennyezéstől menthetjük meg a Földet. Amikor hosszabb vakációra megyünk, autókölcsönzőből szoktunk autót bérelni.

Nem volt ez másként akkor sem, amikor egyik nyáron a Mátrába indultunk néhány napra kirándulni. Minden rendben ment, amíg egyszer csak váratlanul el nem romlott a kocsi. A férjem ért az autóalkatrészekhez, így hamar észrevette, hogy a gyújtógyertya ment tönkre benne. Szerencsére éppen egy faluban akadtunk el, ezért gyorsan odakiáltott a legnagyobb fiunknak, hogy szaladjon be a legközelebbi házba megkérdezni, nincs-e véletlenül egy gyertyájuk. Nagy nevetésben törtünk ki, amikor pár perc múlva megjelent: a kezében egy szép nagy, virágokkal díszített, fehér viaszból készült gyertyát hozott.

A félreértés hamar tisztázódott, és a házban lakó házaspár férfi tagja hozott egy autóba való gyertyát, azután még segített is a szerelésben. Nekem azonban nagyon megtetszett a másik gyertya, amíg úgyis ott álltunk, megkérdeztem a feleségétől, hogy honnan van.

Kiderült, hogy ő maga készítette, és bent van még sok másik is: ugyanis a szabadidejében gyertyakészítéssel foglalkozik, sőt, eladásra is szokott gyártani. Behívott minket a házba, süteménnyel és teával is megkínált. Amíg a gyerekek falatoztak, megmutatta nekem a gyertyákat és a „műhelyt”, vagyis egy kisebb szobát, ahol az alkotás folyamata zajlik. Az autó már régen készen volt, amikor mi még mindig ott beszélgettünk.

Egy kis papírdarabra lettem figyelmes az asztalon, amire ezt írták fel: gyertya alapanyag nagyker – pipereporta.hu. Megkérdeztem, hogy ez milyen honlap, mire azt a választ kaptam, hogy ő rendszeresen innen szerzi be a hozzávalókat. Azt mondta, szívesen nekem adja a cetlit, hátha később én is szeretném kipróbálni a gyertyakészítést.

Igaza is lett. Ugyan a kirándulásunk ideje alatt kiment a fejemből, néhány héttel később amikor kiesett a tárcámból a „gyertya alapanyag nagyker” feliratú papír, rákerestem a Pipere Porta weboldalra. Kellemes meglepetésként ért, hogy a honlap mennyire letisztult, rendezett, és átlátható volt már az első pillantásra. A legtetején jól láthatóan fel volt tüntetve a boltjuk nyitvatartása, és a várható szállítási idő; alatta pedig a telefonszámuk, email címük, bankszámlaszámuk. Nem is gondoltam volna, hogy egy ilyen weboldalnak saját boltja van, ezért további információkért a „Szállítási és fizetési módok” fülre kattintottam. Itt mindent megtudhattam a cég adatairól, a bolt elhelyezkedéséről (szerencsére Budapesten van!), a szállítási lehetőségekről. Láttam, hogy a bizonyos összeg feletti rendeléseket ingyenesen kiszállítják, és példákkal alátámasztva mutatták be, hogy melyik szállítójuk mennyiért dolgozik. Külön-külön bemutató leírás is tartozott a szállító cégekhez. Ezeken kívül itt találtam meg még a kapcsolatfelvételhez szükséges űrlapot is.

Az oldal aljára görgetve láttam, hogy vásárlói fiók regisztrálására is van lehetőség, valamint feliratkozhatunk a hírlevélre, hogy ezáltal minél hamarabb értesítsenek minket az éppen aktuális akciókról, vagy az új oktatóvideókról.

Az oktatóvideók egy külön fül alatt érhetők el. Ezek segítséget nyújtanak egyes termékek elkészítéséhez. Ha szappant, fürdősót, fürdőbombát, testápolót, vagy egyéb krémet szeretnénk készíteni, akkor nem maradunk hasznos tanácsok nélkül. De nem csupán termékek előállításához tartozó videók vannak: némelyek különböző eszközök használatát magyarázzák el, mint például a „Glitterfújó használata” című. A videókon kívül blog bejegyzéseket is olvashatunk, ha a „Kategóriák” mellett jobbra elhelyezkedő „Blog” alcímre kattintunk. Ezekben szintén kitűnő magyarázatokat, tippeket, ötleteket sajátíthatunk el. Néhányat rögtön el is olvastam, és örömmel tapasztaltam, hogy bárki számára érthetően és érdekesen vannak megírva. Emellett sokszor illusztrálják képekkel is a cikkeket, ami szerintem sokat számít azok számára, akik esetleg maguk is szeretnének majd hasonló dolgokat alkotni. A blog bejegyzések között található szappankészítésről, szilárd testápoló tömb készítéséről szóló, valamint a színezők helyes kiválasztásáról és használatáról is találunk egyet.

A „Kategóriák” között aztán rátaláltam a gyertyakészítéshez szükséges alapanyagokra. Valóban szinte minden beszerezhető itt, amire csak szükségem lehet. A gyertya legfontosabb alkotóeleme, a viasz több fajtája is elérhető: fehér és sárga méhviasz, szójaviasz, paraffinviasz, repceviasz… Egy olyan típust is láttam, amely szójaviasz és kókuszviasz keverékéből állt. Ezek mellett gyertyazselé is vásárolható. Kanócokat, tégelyeket is árulnak; utóbbiak készülhetnek üvegből vagy fémből, és még szív alakú is van közöttük. Díszítéshez folyékony vagy szilárd gyertyaszínezőket, esetleg glittert vagy csillámot választhatunk. Egy másik kategóriában felfedeztem a szárított virágokat. Ennek azért örültem meg nagyon, mert az utazásunk során látott gyertya virágokkal volt díszítve. Szerettem volna én is valami hasonlót készíteni.

Kifejezetten gyertyákba vagy egyéb, lakás illatosítására való termékbe tehető illatolajok szintén megtalálhatóak. Arra is külön felhívják a figyelmünket, hogy kozmetikai termék illatosítására nem mindegyik alkalmas. Erre a célra az-egy külön kategóriába tartozó-100%-os tisztaságú illóolajokat ajánlják, melyek teljes mértékben természetesek és ellenőrzöttek. Hogyha diffúzort készítenénk, egyből tudunk venni hozzá üveget és pálcákat is.

Különböző kozmetikai termékekhez is elérhetőek a szükséges hozzávalók. Vásárolhatunk például szappanhoz lúgokat, olajokat, viaszokat, színezőket; vagy krém előállításához gél képzőt, konzisztencia növelőt, tartósító szereket, vitaminokat, virágvizet. Aki fürdőbombához keres alapanyagot, szintén találhat itt ehhez alkalmas anyagokat, színezőt, formázót. Szappanöntő formából is igen sokféle áll a rendelkezésünkre. Van köztük csiga és kagyló formájú, különböző felületi mintázattal ellátott változatok (ilyen többek között a hegedűt ábrázoló forma), végül olyanok is vannak amelyek több méretben kaphatók. Egyéb termékekhez pedig csomagolóanyag, flakon, tégely, doboz, még parfümadagoló is vásárolható. Ha a „Speciális kozmetikai alapanyagok” címre kattintunk, láthatjuk, hogy bizonyos kémiai anyagokért sem kell máshova fordulnunk. Található itt orvosi aktív szén, cink-oxid, keserűsó, Holt-tengeri só, ichtiol, kénpor, titán dioxid…

Ha pedig kíváncsiak lennénk, hogy mely termékek akciósak éppen, vagy hogy melyek a legújabbak: ezeket is könnyedén megtalálhatjuk a kategóriák között.

Nagyon örülök, hogy megismertem ezt a weboldalt, mert a segítségével végül én is belekezdtem egy új és különleges elfoglaltságba. Természetesen elsőként gyertyákat készítettem-remélem, egyszer még találkozhatok a falubeli barátnőmmel, hogy elújságoljam neki! Kifejezetten megszerettem az alkotás folyamatát, a kézműveskedés örömeit és lehetőségeit. Ezek az alkalmak kitűnőek arra is, hogy egy társaságot összehozzanak; az emberek elfoglalják magukat egy kreatív tevékenység során, és közben mély beszélgetések is kialakulhatnak.

A későbbiek folyamán a gyertyák mellett kozmetikai termékek készítésébe is belefogtam. Ennek egyik nagy előnye – az alkotás élménye, örömei mellett – a környezetvédelem támogatása. Ha többen lennének, akik sajátkezűleg állítják elő az otthonukban használatos kozmetikumokat, talán valódi változást is elérhetnénk a tömeggyártás által okozott káros és természetszennyező hatásokkal szemben. Ezen kívül azt is fontosnak tartom megemlíteni, hogy a bőrnek nagy valószínűséggel sokkal jobbat tesz, ha természetes anyagok felhasználásával készült termékek érintkeznek vele.

Furcsa arra gondolni, hogy anélkül a vicces félreértés nélkül talán soha nem találtam volna rá új hobbimra, ami azóta már inkább a szenvedélyemnek nevezhető.