Fogászati implantátum és fogászati beavatkozások a fővárosban

Hogy került egy történetbe a fogászati implantátum és a kedvenc autókölcsönzésem története? Olvassatok tovább és kiderül!

A vírus előtti utolsó utunk az Egyesült Államokba vezetett, Amerikába. A testvéremmel és a kedvesemmel utaztunk édes hármasban és egy hónapon keresztül kalandoztunk az országban. Nyilván ez nem működött volna anélkül, hogy autót bérlünk. Persze, mindig vannak alternatív megoldások, mint hogy stoppolni, vagy buszra szállni, de ezek inkább egy embernél működnek, három ember esetén már sokkal nehezebb ilyen módon együtt mozogni.

Éppen ezért autót béreltünk, az egyik népszerű kölcsönző cégtől. Azóta is ezt az alkalmat emlegetjük a legtöbbet, ugyanis minden biztosítással és védelemmel együtt is kevesebbet fizettünk egy nagy családi egyterűért, mint anno Izlandon egy kisebb városi terepjáróért fele annyi időre. Ez egészen sokkos élmény volt, de mégis maximálisan pozitív csalódás. Meg hát, végtelenül kényelmes opciót adott egy ilyen autó. Ebben aludtunk, kényelmesen el tudtunk feküdni hátul hárman is. Ráadásul nem volt semmi diszkomfortot okozó elem, mert a padlólemezbe lehetett hajtani az üléseket és így egy teljesen sík alvófelületet kaptunk. Nem akarok ömlengeni, de szuper volt!

Háromfelé osztva a költségeket, nem árulok el azzal sem túl nagy titkot azt hiszem, ha elárom, hogy a szállásokat így nagyon kenterbe vertük árban. Mármint, hogy az autó alvóhelyként is funkcionált a közlekedési célok mellett eléggé olcsósította az utat. Sok olyan nemzeti parkban aludtunk meg, ahol csak a hivatalos táborokban lehetett lerakni a kocsit éjszakára, főleg a medvék miatt. Itt mindig volt néhány dollár hozzájárulás, de leginkább csak jelképes összegek. Szóval nem elég, hogy az autóbérlés nagyon barátságos áron volt, még a szállással is sikerült olyan alacsonyan maradni a költségeket illetően, hogy jócskán maradt szórakozásra és minden másra a „kasszában”. Ami nem rossz, elvégre nem azért mentünk, ahogy szép helyeken aludjunk meg, hanem azért, hogy minél több izgalmas élményt gyűjtsünk. Volt is benne részünk…

Az utolsó napokban a testvérem egyre elviselhetetlenebb fogfájásra panaszkodott, úgyhogy mire hazaértünk már nem volt választása, muszáj volt felkeresni egy fogorvost. Na igen, de nem olyan régen költöztünk fel egyébként a fővárosba és még nem voltunk azóta fogorvosnál, szóval most kellett kitalálni, hogy mégis hova menjünk és kinek hagyjuk, hogy a szánkban (illetve jelen esetben csak az övében) alkalmatlankodjon. Mert azért ez szerintem kifejezetten egy bizalmi dolog. Persze, minden orvosi – páciensi (v)iszony ilyen, de van pár olyan terület, ami talán kiemelten ebbe a kategóriába esik. A fogászat számomra nagyon ilyen.

Szóval végül baráti tanácsra a fogorvosbudapest.info csapatát választottuk, akik a második kerületben, a Kacsa utcában működnek. Szerencsére nagyon hamar sikerült időpontot kapni és kideríteni mi a helyzet… Annyira bajos volt már az egyik foga a szuvasodást illetően, hogy talán az egyik leginkább kellemetlenebb opciót ajánlottak kezelés gyanánt: a gyökérkezelést. Na most, mivel egy fogorvos is csak akkor ajánlja fel ezt az eljárást, ha úgy érzi, hogy sikere lehet, a testvérem elfogadta a lehetőséget.

A következő hetekben végbe is mentek a kezelések. Nem ez volt élete legjobb élménye, de egyáltalán nem volt olyan traumás élmény, mint amilyennek azt sokan elképzelik, vagy lefestik. Azóta is nagyon boldog egyébként és örül neki, hogy beleugrott ebbe a megoldásba, mert a másik megoldást a fogeltávolítás jelentette volna, ami azért 28 évesen nem annyira buli. Erre jelenthetett volna megoldást a fogászati implantátum.

A fogorvosbudapest.info oldalán nagyon sokat lehet olvasni ebben a témakörben. Nem csoda, hiszen rengeteg embert érint a probléma, mint azt a mellékelt ábra mutatja, nem csak a nyugdíjas korosztályban. Nem csak akkor érhet utol valakit a fogvesztés, amikor már az idő eljár felette, egyszerűen közbeszólhat a genetika, egy betegség, vagy akár egy baleset is. Erre kínál remek alternatívát a fogászati implantátum. De mi is ez pontosan?

Tulajdonképpen minden olyan apró alkatrészt, csavart implantátumnak neveznek, amit beépítenek a fogínybe. Ennek van egy külső menetes felülete, ezzel csatlakozik az ínybe, illetve van egy belső menete is, amibe pedig majd bele lehet csavarni a csatlakozó elemet.

Mivel egy fogászati implantátum, ahogyan az a nevében is benne van, az ember szájába épül be, nagyon fontos, hogy semmiféle nem kívánt reakcióba ne lépjen az emberi szervezettel. Éppen ezért úgynevezett biokompatibilis anyagból készítik ezeket az eszközöket. A biokompatibilitás annyit jelent definíció szerint, hogy az adott anyag az élő szervezetre nem gyakorol hatást és nem is vált ki belőle semmiféle reakciót, lényegében teljesen inert a szervezet számára, mintha ott sem lenne. Ilyen anyag tipikusan a titán és annak különböző ötvözetei. Ezen kívül még gyakoriak a cirkónium-ötvözetekből készülő implantátumok, azonban a fogorvosbudapest.info-nál csak a titániumos verzióval találkozhatunk.

Gyakran kérdezik, hogy miért van akkora szórás a fogászati implantátumok árai között. Erre a gyors és egyszerű válasz valahol ott rejlik, ahol az élet minden területén is el van ásva az a bizonyos kutya. Meg kell fizetni az évtizedes tradíciót, tudást és ezáltal azt a garanciát és biztosítékos a tökéletes minőségű termékre, amit a legdrágább implantátumok gyártói ígérnek. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ami olcsóbb, az csak silányabb minőségű lehet. Sokkal inkább csak arra utal, hogy akik régebb óta szereplői a piacnak, azok jobban megkérhetik az árát a dolgoknak.

Széles és színes a választék annak ügyében is, hogy milyen típusú implantátumot építenek be valaki szájüregébe. Mivel ez egy olyan témakör, amiben egy laikusnak nem sok szava van, érdemes olyan orvost választani, akire szemrebbenés nélkül rá merjük bízni magunkat. Ő majd tudni fogja a tapasztalatai alapján, hogy a mi egyedi, speciális esetünkben mi lenne a lehető legjobb megoldás és ennek megfelelően fog cselekedni, hiszen erre esküdött fel anno, mikor orvos lett belőle.

Abban a kérdésben is az ő személye lesz a döntő, hogy ki kaphat implantátumot és ki nem. Általánosságban azt lehet elmondani, hogy szinte mindenki „részesülhet ebben a kegyben”, ha már csak ilyen megoldásokban lehet gondolkozni. Azonban azért egy-két kivétel adódhat. Például a gyerekek, mint fejlődésben lévő szervezetek nem kaphatnak implantátumot, mivel még formálódik, nő az állkapcsuk. De ezen kívül is vannak olyan egyedi, speciális esetek, ahol ez az opció nem jelenthet megoldást.

További olyan kritikus és ezáltal gyakori kérdésekre lehet választ találni a fogorvosbudapest.info oldalon, ami sokaknál sorsdöntő lehet. Az emberek nagy része az ilyen témakörök miatt kerüli el nagy ívben a fogorvosi rendelőt, pedig a helyes kommunikációval könnyen ki lehetne húzni a dolog méregfogát. Egyszerűen csak fel kell tenni azokat a kérdéseket, amik miatt félünk felkeresni az orvost, mert ha ismerjük a válaszokat, máris eloszlik egy nagy százaléka a kételyeknek. Az ismeretlentől mindig jobban fél az ember, mint attól, ami tudhatóan nem lesz a legkellemesebb élmény, de mégis minden pontja ismert a folyamatnak.

Hogyha tehát a fogászati implantátum, vagy bármi más fogászattal kapcsolatos témakör érdekelne benneteket, vagy épp hezitáltok, hogy felkeressetek-e szakembert, olvasgassatok egy kicsit a fogorvosbudapest.info weboldalon. Ezután azt hiszem, hogy minden kétségetek és kételyetek szertefoszlik majd.

fogászati implantátum