Napelemek rengetege fogadott minket a németországi autós túránkon

Vannak olyan helyek, ahova egyszerűen lehetetlen autó nélkül eljutni. De gyakran csupán sokkal jobban megéri és sokkal egyszerűbb autóval közlekedni. Mi is ugyanezt éreztük, amikor Németországba mentünk nyaralni. Elvonatoztunk Münchenig, ahol autót béreltünk, hogy könnyedén beutazhassuk Bajorországot, és még a legeldugottabb nevezetességeket is meg tudjunk nézni. Remek megoldás ez olyankor, ha jogsi van, de kocsi nincsen. Mivel csak négyen voltunk, és semmilyen extra igényünk nem volt, sikerült egy olcsóbb kis kocsit találnunk. Belevághattunk hát a kirándulásba.

Ahogy átszeltük a kisebb városokat, eléggé ledöbbentem azon, hogy mennyi lakóház tetején díszeleg napelem rendszer. Azt tudtam, hogy a németek eléggé odafigyelnek a környezetükre, és előszeretettel használnak megújuló energiát, de azt nem gondoltam volna, hogy ennyire. Azt is tudtam, hogy sokkal jobban keresnek, mint mi, magyarok, de honnan van egy ilyen kicsi városkában mindenkinek pénze napelemekre? Vagy talán már ennyire olcsók lennének? Amint hazaértünk a szállásunkra aznap, kíváncsiságomban rákerestem arra, hogy „5 kw-os napelem rendszer ár”. És miért pont az 5 kw-os napelem rendszer árára kerestem rá? Nem tudom, csupán ez volt az első szám, ami eszembe jutott.

Némi keresgélés után rátaláltam a napelemrendszer.info weboldalra, ahol teljesítményenként rendszerezve vannak az árak. Meglepett, amikor megláttam, hogy egy 5 kw-os rendszer ára bruttó 1.952.000 forinttól indul, mert ennél sokkal drágábbnak képzeltem. Igaz, ez nem kis pénz, de egy ilyen modern, környezetbarát technológiáért szerintem abszolút elfogadható. Meg is értettem, hogy miért engedheti meg magának őket a német fizetések mellett ennyi család. Még elfogadhatóbbá vált számomra ez az összeg, amikor kiderült, hogy ez japán gyártmányú félcellás Sharp napelemekre, német SMA inverterre, a kábelezésre és a saválló acélszerkezetre szól. A munkadíj szintén benne van már az árban.

A leírtak alapján még a kivitelezés előtt ingyenesen kimennek a helyszínre felmérést tartani. A felmérés alatt megnézik, mégis milyen jellegű áramfogyasztók találhatók az épületben, milyen a tájolás, a tető állapota, szerkezete és dőlésszöge, valamint vannak-e az épület közvetlen közelében árnyékoló tényezők. Ez persze ésszerű is, hiszen enélkül honnan tudhatnák, hogy mekkora rendszer kivitelezhető adott épületre.

Lentebb még konkrét példákat is hoztak olyan magyar családokról, akik napelemekkel látják el az áramszükségletüket. Az egyik család a felszerelt infrapaneleket szerette volna a napelemekkel működtetni, és velük rásegíteni a fűtésre. Napelemekkel akár az elektromos fűtésrendszer is működtethető, így a ház teljesen karbonsemlegessé válik. Így hát a napelemekkel nem csak a villanyszámlának, hanem a gázszámlának is búcsút mondhatunk, ez pedig nem kis terhet vesz le a vállunkról. Igaz, hogy egyszerre nagyobb kiadást jelent egy rendszer telepítése, de az átlagosan 8-10 éven belül megtérül. A rendszer pedig még ezek után is több évtizedig működik, és tovább spórol nekünk a számlákon.

Így esett hát az, hogy nem csak élményekkel gazdagodtam a németországi kiruccanás alatt, hanem a napelemekből is kiműveltem magam.